Nocne Listowanie - każdy może napisać list!

Już 6 kwietnia w Strefie Kultury Studenckiej odbędzie się Nocne Listowanie - projekt kulturalno-społeczny, polegający na pisaniu listów z prośbą o wsparcie funduszu stypendialnego niepełnosprawnych studentów, które zostaną następnie wysłane do polskich przedsiębiorstw.

Idea jest następująca – poszukujemy wolontariuszy, którzy chcą przeżyć niezapomnianą przygodę i zrobić coś dla społeczeństwa. Razem będziemy pisać listy z prośbą o przelanie środków na konto programu stypendialnego dla niepełnosprawnych studentów z Politechniki Wrocławskiej, które wyślemy do wielu polskich przedsiębiorstw. Wspomniany program został utworzony w 2006 roku i funkcjonuje nieprzerwanie do dziś. Zasilają go głównie fundusze pozyskiwane podczas aukcji na corocznym balu charytatywnym uczelni, a także darowizny firm i osób prywatnych. Fundacja przyznaje ok. 70 stypendiów dla osób z niepełnosprawnością, osiągających wysokie wyniki w nauce.

Z uzbieranej w wyniki pisania listów sumy zostaną wypłacone stypendia, a firmy, które zaangażują się w akcję, dostaną od nas oficjalne podziękowania. Jak dołączyć do wydarzenia?

Wydarzenie jest organizowane przez redakcję biuletynu eStudent we współpracy ze SKOKiem, Samodzielną Sekcją ds. Wsparcia Osób Niepełnosprawnych i Fundacją Rozwoju Politechniki Wrocławskiej.
Projekt planowany jest dla ok. 100 uczestników. Uzyskaliśmy już wsparcie Pełnomocnika Rektora ds. Osób Niepełnosprawnych, mgr inż. Jerzego Borowca, który wraz z nami bierze udział w przygotowaniach oraz Prorektora ds. Studenkich, dr inż. Jacka Lamperskiego.

Wydarzenie na Facebooku

Formularz zapisowy