Pierwsze Nocne Listowanie wsparło studentów z niepełnosprawnościami

5100 zł – tyle zebraliśmy dzięki pierwszej edycji akcji Nocne Listowanie na Politechnice Wrocławskiej. Choć wydarzenie odbyło się w kwietniu to do końca lipca spływały środki od darczyńców na potrzeby studentów z niepełnosprawnościami.

Podczas wydarzenia studenci wysłali do firm z całej Polski ponad 200 ręcznie pisanych listów z prośbą o wsparcie Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej. Akcja cieszyła się zainteresowaniem, a przelewy od darczyńców spływały jeszcze pod koniec lipca br. Największym wspomożycielem została Fundacja PZU, a fundusz stypendialny wsparli także: Fundacja Śnieżki „Twoja Szansa”, Radiotechnika Marketing Sp. z o.o. oraz Blue Sky Travel sp. z o.o.

Nocne Listowanie zostało zorganizowane z inicjatywy Jagody Kozik – redaktorki naczelnej eStudent, biuletynu informacyjnego dla studentów Politechniki Wrocławskiej. Akcja, w której udział wzięło ponad stu studentów, ma na celu przypomnieć powoli zapominaną tradycyjną formę pisania listów, integrować studentów oraz pomóc w zbiórce środków na słuszny cel. W wydarzeniu wzięli udział: Studencki Klub SKOK oraz Samodzielna Sekcja ds. Wsparcia Osób z Niepełnosprawnością Politechniki Wrocławskiej. Co więcej, akcję wspierali osobiście: Prorektor ds. Studenckich dr inż. Jacek Lamperski oraz Pełnomocnik Rektora ds. Osób Niepełnosprawnych mgr inż. Jerzy Borowiec. Wydarzenie zostało objęte patronatem przez Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Dolny Śląsk. Organizatorzy zapowiadają kolejną edycję wydarzenia w przyszłym roku.

Nocne Listowanie bezpośrednio wspiera działalność Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej, która tylko w tym roku przyznała 88 stypendiów na łączną kwotę bisko 130 000 zł.

Zdjęcia z wydarzenia.

Dziekujemy za przekazaną darowzinę: