Pierwsze Nocne Listowanie wspar┼éo student├│w z niepe┼énosprawno┼Ťciami

5100 z┼é – tyle zebrali┼Ťmy dzi─Öki pierwszej edycji akcji Nocne Listowanie na Politechnice Wroc┼éawskiej. Cho─ç wydarzenie odby┼éo si─Ö w kwietniu to do ko┼äca lipca sp┼éywa┼éy ┼Ťrodki od darczy┼äców na potrzeby studentów z niepe┼énosprawno┼Ťciami.

Podczas wydarzenia studenci wys┼éali do firm z ca┼éej Polski ponad 200 r─Öcznie pisanych listów z pro┼Ťb─ů o wsparcie Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej. Akcja cieszy┼éa si─Ö zainteresowaniem, a przelewy od darczy┼äców sp┼éywa┼éy jeszcze pod koniec lipca br. Najwi─Ökszym wspomo┼╝ycielem zosta┼éa Fundacja PZU, a fundusz stypendialny wsparli tak┼╝e: Fundacja ┼Ünie┼╝ki „Twoja Szansa”, Radiotechnika Marketing Sp. z o.o. oraz Blue Sky Travel sp. z o.o.

Nocne Listowanie zosta┼éo zorganizowane z inicjatywy Jagody Kozik – redaktorki naczelnej eStudent, biuletynu informacyjnego dla studentów Politechniki Wroc┼éawskiej. Akcja, w której udzia┼é wzi─Ö┼éo ponad stu studentów, ma na celu przypomnie─ç powoli zapominan─ů tradycyjn─ů form─Ö pisania listów, integrowa─ç studentów oraz pomóc w zbiórce ┼Ťrodków na s┼éuszny cel. W wydarzeniu wzi─Öli udzia┼é: Studencki Klub SKOK oraz Samodzielna Sekcja ds. Wsparcia Osób z Niepe┼énosprawno┼Ťci─ů Politechniki Wroc┼éawskiej. Co wi─Öcej, akcj─Ö wspierali osobi┼Ťcie: Prorektor ds. Studenckich dr in┼╝. Jacek Lamperski oraz Pe┼énomocnik Rektora ds. Osób Niepe┼énosprawnych mgr in┼╝. Jerzy Borowiec. Wydarzenie zosta┼éo obj─Öte patronatem przez Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Dolny ┼Ül─ůsk. Organizatorzy zapowiadaj─ů kolejn─ů edycj─Ö wydarzenia w przysz┼éym roku.

Nocne Listowanie bezpo┼Ťrednio wspiera dzia┼éalno┼Ť─ç Fundacji Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej, która tylko w tym roku przyzna┼éa 88 stypendiów na ┼é─ůczn─ů kwot─Ö bisko 130 000 z┼é.

Zdj─Öcia z wydarzenia.

Dziekujemy za przekazan─ů darowzin─Ö: