Pierwsze Nocne Listowanie wspar艂o student贸w z niepe艂nosprawno艣ciami

5100 z艂 – tyle zebrali艣my dzi臋ki pierwszej edycji akcji Nocne Listowanie na Politechnice Wroc艂awskiej. Cho膰 wydarzenie odby艂o si臋 w kwietniu to do ko艅ca lipca sp艂ywa艂y 艣rodki od darczy艅ców na potrzeby studentów z niepe艂nosprawno艣ciami.

Podczas wydarzenia studenci wys艂ali do firm z ca艂ej Polski ponad 200 r臋cznie pisanych listów z pro艣b膮 o wsparcie Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Politechniki Wroc艂awskiej. Akcja cieszy艂a si臋 zainteresowaniem, a przelewy od darczy艅ców sp艂ywa艂y jeszcze pod koniec lipca br. Najwi臋kszym wspomo偶ycielem zosta艂a Fundacja PZU, a fundusz stypendialny wsparli tak偶e: Fundacja 艢nie偶ki „Twoja Szansa”, Radiotechnika Marketing Sp. z o.o. oraz Blue Sky Travel sp. z o.o.

Nocne Listowanie zosta艂o zorganizowane z inicjatywy Jagody Kozik – redaktorki naczelnej eStudent, biuletynu informacyjnego dla studentów Politechniki Wroc艂awskiej. Akcja, w której udzia艂 wzi臋艂o ponad stu studentów, ma na celu przypomnie膰 powoli zapominan膮 tradycyjn膮 form臋 pisania listów, integrowa膰 studentów oraz pomóc w zbiórce 艣rodków na s艂uszny cel. W wydarzeniu wzi臋li udzia艂: Studencki Klub SKOK oraz Samodzielna Sekcja ds. Wsparcia Osób z Niepe艂nosprawno艣ci膮 Politechniki Wroc艂awskiej. Co wi臋cej, akcj臋 wspierali osobi艣cie: Prorektor ds. Studenckich dr in偶. Jacek Lamperski oraz Pe艂nomocnik Rektora ds. Osób Niepe艂nosprawnych mgr in偶. Jerzy Borowiec. Wydarzenie zosta艂o obj臋te patronatem przez Stowarzyszenie Dziennikarzy RP Dolny 艢l膮sk. Organizatorzy zapowiadaj膮 kolejn膮 edycj臋 wydarzenia w przysz艂ym roku.

Nocne Listowanie bezpo艣rednio wspiera dzia艂alno艣膰 Fundacji Rozwoju Politechniki Wroc艂awskiej, która tylko w tym roku przyzna艂a 88 stypendiów na 艂膮czn膮 kwot臋 bisko 130 000 z艂.

Zdj臋cia z wydarzenia.

Dziekujemy za przekazan膮 darowzin臋:

Fundator Politechnika Wroc艂awska