Prawie 18 000 zł dzięki listom ręcznie pisanym przez studentów Politechniki Wrocławskiej

Zdolność okazania dobrego serca i bezinteresownej pomocy wydaje się tak rzadkim zjawiskiem w dzisiejszych czasach. Jednak dzięki takim akcjom jak „Nocne Listowanie” człowieka przepełnia radość i zdumienie jak wiele dobrych ludzi jest chętnych do wspólnego działania dla innych.

Wyniki akcji Nocne Listowanie przerosły oczekiwania organizatorów. Odwiedziło nas ponad 150 osób, napisaliśmy ponad 550 listów, które zaskutkowały darowiznami na kwotę 17 885,00 zł.

Dziękujemy serdecznie wszystkim darczyńcom, od małych, którzy wpłacili na akcję 10 zł, do dużych, którzy wpłacili kilka tysięcy.

Zebrane środki zostały przeznaczone na Fundusz stypendialny Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej dla studentów z niepełnosprawnością. W 2018 roku przyznaliśmy 109 stypendiów na łączną kwotę 132 000 zł. Pozostałe środku pochodzą od uczestników Balu Rektora Politechniki Wrocławskiej oraz firm, które od lat wspinają naszych niepełnosprawnych studentów.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy darczyńcom Nocnego Listowania 2018:

LOKUM DEWELOPER
Fundacja EUCO dzieciom
Fundacja Śnieżki Twoja Szansa
Radiotechnika Marketing
Piotr Prajsnar z Cloud Technologies S.A.
Szymon Pura z iAlbatros Group S.A.
VERBICOM S.A.
Lesław Witek z SumiRiko Poland Sp. z o.o.
Labolatorium Kosmetyczne Dr Irena Eris
Zbiórka urodzinowa Jagody Kozik
R22 Spółka Akcyjna
Grzegorz Żółcik Prezes Zarządu Herkules S.A.
Małgorzata Król
Wiktor Deutschman
Patryk Ostrowski
Aleksandra Badowska

Podziękowania należą się też uczestnikom, którzy pierwszy dzień wiosny spędzili do 2 w nocy w stołówce akademickiej i pisali listy. Dziękujemy też gościom specjalnym, którzy zaszczycili nas swoją obecnością i udzielili wywiadów w trakcie akcji:

Ewelina Lis redaktorka Radia Wrocław
Marek Tankielun kierownik Laboratorium Tyfloinformatycznego PWr

Nie można też nie wspomnieć o organizatorach czyli grupie 20 wolontariuszy związanych z Fundacją Rozwoju PWr, Studenckim Klubem SKOK, Samodzielną Sekcją ds. Wsparcia Osób z Niepełnosprawnością PWr, Samorządu Studenckiego Politechniki Wrocławskiej i  miesięcznikiem Studentów PWr „Żak”. Co więcej, akcję wspierali osobiście: Rektor Politechniki Wrocławskiej prof. dr hab. inż. Cezary Madryas, Prorektor ds. Studenckich dr inż. Jacek Lamperski oraz Pełnomocnik Rektora ds. Osób Niepełnosprawnych mgr inż. Jerzy Borowiec.

Warto odnotować też, że kilka organizacji studenckich stawiło się bardzo licznie w trakcie pisania listów, m.in NZS PWr, BEST Wrocław i Samorząd Studencki PWr.