Spotkanie stypendystek z darczyńcami - państwem Leszczyńskimi.

Korzystaj─ůc z wizyty Pa┼ästwa prof. Danuty i Jerzego Leszczy┼äskich we Wroc┼éawiu Fundacja zorganizowa┼éa spotkanie fundatorów stypendium w┼éasnego imienia wraz ze stypendystkami, które otrzyma┼éy to wyró┼╝nienie: Ilon─ů Góral i Angelik─ů Piotrowiak. Pa┼ästwo Leszczy┼äscy s─ů absolwentami wydzia┼éu chemicznego naszej uczelni i od blisko 30 lat pracuj─ů na uczelniach ameryka┼äskich, m.in. University of Florida, Jackson State University czy Lawrence Livermoore National Laboratory. W 2014 roku podjeli decyzj─Ö o ustanowieniu stypendium w wysoko┼Ťci tysi─ůca dolarów dla najlepszej studentki wydzia┼éu chemicznego. Studentka jest wybierana przez kapitu┼é─Ö zgodnie z regulaminem stypendium.

Spotkanie przebiega┼éo w bardzo mi┼éej atmosferze. Stypendystki opowiedzia┼éy o tym na co przeznaczy┼éy ┼Ťrodki (g┼éownie na podró┼╝e) oraz o dalszych planach zwi─ůzanych z nauk─ů (studia drugiego stopnia i doktorat). Pa┼ästwo Leszczy┼äscy opisali dosy─ç dok┼éadnie system uniwersytecki w USA i przedstawili najwi─Öksze wyzwania dla ameryka┼äskich studentów. Pad┼éo te┼╝ pytanie dlaczego w┼éa┼Ťnie kobiecie jest przyznawane stypendium. Odpowied┼║ jest prosta: dziewczyny maja troch─Ö trudniej w tej profesji, a prof. Danuta co┼Ť o tym wie.

Równocze┼Ťnie gratulujemy prof. Jerzemu Leszczy┼äskiemu nadania przez Politechnik─Ö Wroc┼éawsk─ů tytu┼éu doktor honoris causa. Naukowiec zosta┼é uhonorowany za wybitne osi─ůgni─Öcia w dziedzinie strukturalnej chemii obliczeniowej oraz w uznaniu zas┼éug dla Politechniki Wroc┼éawskiej. Warto odnotowa─ç s┼éowa jakimi zwróci┼é si─Ö do spo┼éeczno┼Ťci naszej uczelni. Przypomnia┼é s┼éowa Jana Zamojskiego „Takie b─Öd─ů Rzeczypospolite, jakie ich m┼éodzie┼╝y chowanie” i sparafrazowa┼é s┼éowa Johna Fitzgeralda Kenned’ego, mówi─ůc: „Nie pytaj swojej uczelni, co ona mo┼╝e zrobi─ç dla ciebie, ale spytaj, co ty mo┼╝esz zrobi─ç dla niej. My┼Ťl─Ö, ┼╝e je┼Ťli b─Ödziemy kierowa─ç si─Ö tymi przes┼éaniami, to Politechnika Wroc┼éawska b─Ödzie mog┼éa nadal szczyci─ç si─Ö wieloma wspania┼éymi absolwentami i to w┼éa┼Ťnie oni sprostaj─ů wyzwaniom, dzisiejszych czasów”.