Wsparcie dla Domu Miłosierdzia we Lwowie

Fundacja Rozwoju PWr przy┼é─ůcza si─Ö do zbiórki artyku┼éów medycznych dla Domu Mi┼éosierdzia ┼Ťw. Zygmunta Gorazdowskiego we Lwowie, która organizuje Dortmundzko-Wroc┼éawsko-Lwowska Fundacja im. ┼Üw. Jadwigi

Samotni, starsi Polacy ze Lwowa - nasi rodacy potrzebuj─ů naszego wsparcia. S─ů schorowani, ┼╝yj─ůcy w n─Ödzy - pomimo otrzymywania ┼Ťwiadcze┼ä emerytalnych nie s─ů w stanie zaspokoi─ç podstawowych potrzeb. Cz─Ö┼Ť─ç z nich praktycznie nie ma ┼Ťrodków do ┼╝ycia, a stan ich zdrowia wymaga sta┼éej opieki medycznej. Potrzebuj─ůcych pomocy jest prawie 300 osób

Od wielu lat takie osoby mog─ů liczy─ç na codzienna pomoc sióstr Józefitek i braci Albertynów. Dom Mi┼éosierdzia ┼Ťw. Zygmunta Gorazdowskiego dla osób starszych w Brzuchowicach ( pod Lwowem) powsta┼éy tego roku ma na celu zapewnienie ca┼éodobowej opieki dla schorowanych i samotnych Polaków mieszkaj─ůcych na Ukrainie, aby mimo tego co wycierpieli mogli godnie dotrwa─ç ko┼äca swoich dni.

Do pe┼énego rozpocz─Öcia dzie┼éa Domu Mi┼éosierdzia potrzebnych jest wiele rzeczy jak sprz─Öt kuchenno-gospodarczy, rehabilitacyjno -medyczny, ale i tak prozaiczne artyku┼éy jak pampersy, ┼Ťrodki opatrunkowe czy ci┼Ťnieniomierze. To spis przyk┼éadowych artyku┼éów, które mo┼╝na przekaza─ç:

R─Ökawiczki
Termometry
Ci┼Ťnieniomierze
Pampersy dla dorosłych nr 3
Na Podk┼éady – ceratki, ┼éatwo┼Ťlizgi prze┼Ťcierad┼éa
Strzykawki: 10, 5, 2, igły
Podkładki (duże podpaski)
┼Ürodki opatrunkowe (gaziki, kompresy ró┼╝nej wielko┼Ťci, banda┼╝e, plastry)
Materace przeciwodle┼╝ynowe
Sudocrem
Baseny
Zasypki dzieci─Öce
Systemy do kroplówek
Stojak do kroplówki

Na dary czekamy do 19.12.2016. Jak i gdzie mo┼╝na przekaza─ç dary:
Siedziba Fundacji im. Św. Jadwigi przy pl. Staszica 4 we Wrocławiu
Biuro Fundacji Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej przy ul. Janiszewskiego 8, pok. 808 i 809 bud. D-20 PWr (pon – pt, godz.: 10-14)
wysy┼éaj─ůc paczk─Ö na adres siedziby fundacji pl. Staszica 4 50-221 Wroc┼éaw 71/328-86-89
b─ůd┼║ po przez skontaktowanie si─Ö z koordynatorem akcji:
Paulina Szymczak tel. Kontaktowy 517 651 285

Dom Mi┼éosierdzia im. ┼Ťw. ks. Zygmunta Gorazdowskiego to inicjatywa Metropolity Lwowskiego Ksi─Ödza Arcybiskupa Mieczys┼éawa Mokrzyckiego. W tym roku zosta┼éurochomiomy jako dom dla starszych i samotnych osób pochodzenia polskiego z Obwodu Lwowskiego.
Wielkim staraniem Kurii Lwowskiej, a przede wszystkim ks. abp. Mieczys┼éawa Mokrzyckiego, uda┼éo si─Ö wyremontowa─ç przeznaczony do tego celu budynek. Dwa miesi─ůce temu legat papieski kardyna┼é Tarcisio Bertone, emerytowany sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej, po┼Ťwi─Öci┼é obiekt jako wotum wdzi─Öczno┼Ťci Ko┼Ťcio┼éa za 25 lat wolno┼Ťci i odtworzenia struktur ko┼Ťcielnych na Ukrainie.
Liczymy na wsparcie dla rodaków.