Wsparcie dla Domu Miłosierdzia we Lwowie

Fundacja Rozwoju PWr przyłącza się do zbiórki artykułów medycznych dla Domu Miłosierdzia św. Zygmunta Gorazdowskiego we Lwowie, która organizuje Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowska Fundacja im. Św. Jadwigi

Samotni, starsi Polacy ze Lwowa - nasi rodacy potrzebują naszego wsparcia. Są schorowani, żyjący w nędzy - pomimo otrzymywania świadczeń emerytalnych nie są w stanie zaspokoić podstawowych potrzeb. Część z nich praktycznie nie ma środków do życia, a stan ich zdrowia wymaga stałej opieki medycznej. Potrzebujących pomocy jest prawie 300 osób

Od wielu lat takie osoby mogą liczyć na codzienna pomoc sióstr Józefitek i braci Albertynów. Dom Miłosierdzia św. Zygmunta Gorazdowskiego dla osób starszych w Brzuchowicach ( pod Lwowem) powstały tego roku ma na celu zapewnienie całodobowej opieki dla schorowanych i samotnych Polaków mieszkających na Ukrainie, aby mimo tego co wycierpieli mogli godnie dotrwać końca swoich dni.

Do pełnego rozpoczęcia dzieła Domu Miłosierdzia potrzebnych jest wiele rzeczy jak sprzęt kuchenno-gospodarczy, rehabilitacyjno -medyczny, ale i tak prozaiczne artykuły jak pampersy, środki opatrunkowe czy ciśnieniomierze. To spis przykładowych artykułów, które można przekazać:

Rękawiczki
Termometry
Ciśnieniomierze
Pampersy dla dorosłych nr 3
Na Podkłady – ceratki, łatwoślizgi prześcieradła
Strzykawki: 10, 5, 2, igły
Podkładki (duże podpaski)
Środki opatrunkowe (gaziki, kompresy różnej wielkości, bandaże, plastry)
Materace przeciwodleżynowe
Sudocrem
Baseny
Zasypki dziecięce
Systemy do kroplówek
Stojak do kroplówki

Na dary czekamy do 19.12.2016. Jak i gdzie można przekazać dary:
Siedziba Fundacji im. Św. Jadwigi przy pl. Staszica 4 we Wrocławiu
Biuro Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej przy ul. Janiszewskiego 8, pok. 808 i 809 bud. D-20 PWr (pon – pt, godz.: 10-14)
wysyłając paczkę na adres siedziby fundacji pl. Staszica 4 50-221 Wrocław 71/328-86-89
bądź po przez skontaktowanie się z koordynatorem akcji:
Paulina Szymczak tel. Kontaktowy 517 651 285

Dom Miłosierdzia im. św. ks. Zygmunta Gorazdowskiego to inicjatywa Metropolity Lwowskiego Księdza Arcybiskupa Mieczysława Mokrzyckiego. W tym roku zostałurochomiomy jako dom dla starszych i samotnych osób pochodzenia polskiego z Obwodu Lwowskiego.
Wielkim staraniem Kurii Lwowskiej, a przede wszystkim ks. abp. Mieczysława Mokrzyckiego, udało się wyremontować przeznaczony do tego celu budynek. Dwa miesiące temu legat papieski kardynał Tarcisio Bertone, emerytowany sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej, poświęcił obiekt jako wotum wdzięczności Kościoła za 25 lat wolności i odtworzenia struktur kościelnych na Ukrainie.
Liczymy na wsparcie dla rodaków.