Wywiad z prezesem fundacji

Zapraszamy do lektury rozmowy Lucyny Róg z Kamilem Nawiskim zaraz po obj─Öciu funkcji prezesa naszej organizajci.

Wywiazd ze strony www.pwr.edu.pl

Fundacja Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej od pocz─ůtku lipca ma nowego prezesa. T─Ö funkcj─Ö obj─ů┼é Kamil Nawirski, który przez ostatnie pi─Ö─ç lat kierowa┼é Fundacj─ů Manus

Rozmowa z Kamilem Nawirskim, prezesem Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej

Lucyna Róg: - Po Fundacji Manus przej─ů┼ée┼Ť kierowanie Fundacj─ů Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej. Cho─ç to tak┼╝e organizacja pozarz─ůdowa dzia┼éaj─ůca przy Politechnice Wroc┼éawskiej, to jednak czekaj─ů ci─Ö zupe┼énie nowe wyzwania.
Kamil Nawirski: - Tak, bo to zupe┼énie inne organizacje. Fundacja Rozwoju Politechniki Wroc┼éawskiej powsta┼éa na pocz─ůtku lat 90., a dok┼éadnie w 1993 r. Mia┼éa zaj─ů─ç si─Ö pozyskiwaniem dodatkowych ┼Ťrodków na dzia┼éalno┼Ť─ç naszej uczelni, bo wówczas dotacje rz─ůdowe by┼éy bardzo niskie. Z biegiem lat sytuacja si─Ö zmienia┼éa, a razem z ni─ů zadania fundacji. Zawsze jednak oscylowa┼éy wokó┼é nauki i kwestii socjalnych, bo Fundacja Rozwoju PWr wspiera przede wszystkim kadr─Ö naukow─ů i administracj─Ö uczelni oraz prowadzi dzia┼éalno┼Ť─ç zapomogow─ů, np. pomagaj─ůc b─Öd─ůcym w potrzebie pracownikom  Politechniki Wroc┼éawskiej. Prowadzi te┼╝ fundusz wsparcia dla studentów z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů, którzy osi─ůgaj─ů wysokie wyniki w nauce.
Tymczasem Manus zosta┼é powo┼éany w 1995 r. z inicjatywy  Samorz─ůdu Studenckiego. Od samego pocz─ůtku fundacja mia┼éa pomaga─ç samorz─ůdowi i innym aktywnym studentom zrzeszonym w ko┼éach, agendach i organizacjach. Ta pomoc to ró┼╝ne dzia┼éania, cho─çby kwestie rozlicze┼ä finansowych, prowadzenie klubu dzieci─Öcego czy s┼éu┼╝enie poradami organizacyjnymi.
Z racji specyfiki obu tych organizacji, w Fundacji Rozwoju PWr zajmuj─Ö si─Ö innymi zadaniami i problemami ni┼╝ w Manusie. Jedno mog─Ö powiedzie─ç – czeka mnie du┼╝o pracy, ale jestem w du┼╝o lepszej sytuacji ni┼╝ kilka lat temu, gdy zaczyna┼éem swoj─ů prac─Ö w Manusie. Tam ju┼╝ na pocz─ůtku zosta┼éem ze wszystkimi problemami sam, bo fundacj─Ö opu┼Ťci┼éo wielu cz┼éonków zarz─ůdu i trzeba j─ů by┼éo wyprowadzi─ç z problemów finansowych. W Fundacji Rozwoju PWr mog─Ö liczy─ç na du┼╝─ů pomoc jej poprzedniego prezesa, Kazimierza Pabisiaka.

W ostatnich latach Fundacja Rozwoju PWr skupi┼éa si─Ö g┼éównie na funduszu wsparcia studentów z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů.
Chc─Ö to rozwin─ů─ç. Mam ju┼╝ plany zwi─ůzane z otwarciem kolejnych dwóch funduszy – wspieraj─ůcego m┼éodych naukowców i funduszu s┼éu┼╝─ůcego poprawie zaplecza dydaktycznego.

Na czym b─Öd─ů si─Ö opiera─ç?
Podobnie jak w przypadku funduszu wsparcia studentów z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů – na fundraisingu, czyli pozyskiwaniu pieni─Ödzy od darczy┼äców – a zatem nie od sponsorów i nie w ramach barterów, a od osób, które w dobrej wierze chc─ů wesprze─ç uczelni─Ö.
Chcecie skorzysta─ç z modelu ameryka┼äskiego, w którym absolwenci, w ramach podzi─Ökowa┼ä dla swojej uczelni, wpieraj─ů j─ů, gdy sami osi─ůgn─ů sukces?
Wierz─Ö, ┼╝e taki model ma szans─Ö rozwin─ů─ç si─Ö tak┼╝e w Polsce. Skoro uczelnia da┼éa mi solidne wykszta┼écenie i pozwoli┼éa si─Ö rozwin─ů─ç, np. finansuj─ůc dzia┼éania mojego ko┼éa naukowego, mój udzia┼é w mi─Ödzynarodowych konkursach czy daj─ůc mi okazj─Ö do uczestnictwa w szkoleniach i warsztatach itp., to teraz, kiedy mam dobr─ů prac─Ö i ┼Ťwietnie zarabiam, mog─Ö chcie─ç pomóc miejscu i ludziom, którzy pozwolili mi osi─ůgn─ů─ç sukces.
Oczywi┼Ťcie wprowadzenie takiego modelu i wypromowanie takiego sposobu my┼Ťlenia, b─Ödzie wymaga┼éo od nas ogromu pracy.

A tak konkretniej – w jaki sposób zamierzacie sk┼éoni─ç Kowalskiego, ┼╝eby pomóg┼é uczelni w wyposa┼╝eniu nowego laboratorium albo wspar┼é doktorantów z ciekawymi projektami naukowymi?
Pozyskiwanie darczy┼äców to ca┼éy proces opieraj─ůcy si─Ö w du┼╝ej mierze na relacjach i na pokazywaniu, co dobrego robimy jako Politechnika Wroc┼éawska i jako fundacja. I u┼Ťwiadamianiu, ile mogliby┼Ťmy zrobi─ç, gdyby┼Ťmy mieli ku temu mo┼╝liwo┼Ťci, przede wszystkim finansowe.
Od 10 lat mamy ju┼╝ fundusz ze stypendiami dla studentów z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů, co pokazuje, ┼╝e wokó┼é nas s─ů ludzie, którzy chc─ů nas wspiera─ç. Mam wi─Öc nadziej─Ö, ┼╝e i otwarcie kolejnych funduszy nam si─Ö uda. Z ka┼╝dym rokiem powinno by─ç te┼╝ ┼éatwiej, bo w ┼Ťwiadomo┼Ťci dzisiejszych studentów b─Ödziemy si─Ö starali utrwali─ç przekonanie, ┼╝e jest taka fundacja, która robi dobre rzeczy dla nas wszystkich - dla ludzi, którzy zwi─ůzali swoje ┼╝ycie z Politechnik─ů na kilka albo i na kilkadziesi─ůt lat. I pó┼║niej ci studenci, ju┼╝ jako absolwenci, b─Öd─ů kojarzy─ç nas i by─ç mo┼╝e zechc─ů wesprze─ç nasze dzia┼éania.

Zatem działania długofalowe.
To bardzo wa┼╝ne, by udowodni─ç, ┼╝e pieni─ůdze przekazane naszej fundacji, zwróc─ů si─Ö nam wszystkim z nawi─ůzk─ů, bo dzi─Öki nim rozwinie si─Ö uczelnia, a nasi absolwenci b─Öd─ů mieli jeszcze wi─Öksze szans─Ö na zdobywanie nowych do┼Ťwiadcze┼ä i prowadzenie zaawansowanych projektów. W efekcie zyskamy ┼Ťwietnych in┼╝ynierów i naukowców, a nasza uczelnia b─Ödzie utrzymywa─ç pierwsze pozycje w Polsce i zdobywa─ç coraz wy┼╝sze w ┼Ťwiatowych rankingach. A o to nam wszystkim chodzi.

Wydajesz si─Ö pewny powodzenia tego planu.
Przez pi─Ö─ç lat dzia┼éa┼éem w Polskim Stowarzyszeniu Fundraisingu i du┼╝o si─Ö tam nauczy┼éem, a przede wszystkim pozna┼éem zawodowych fundraiserów, m.in. z Polskiej Akcji Humanitarnej czy osob─Ö odpowiedzialn─ů za zbieranie funduszy na budow─Ö Muzeum Historii ┼╗ydów Polskich. Mia┼éem te┼╝ okazj─Ö, by porozmawia─ç z przedsi─Öbiorcami, którzy w ramach swoich dzia┼éa┼ä CSR-owych zostaj─ů darczy┼äcami. To pozwoli┼éo mi zrozumie─ç ich motywacje.
Oczywi┼Ťcie pozyskiwanie pieni─Ödzy na uczelni─Ö jest zdecydowanie trudniejszym wyzwaniem ni┼╝ cho─çby na budow─Ö studni w afryka┼äskich miejscowo┼Ťciach pozbawionych wody. ┼üatwiej chwyci─ç za serca i u┼Ťwiadomi─ç ludziom potrzeb─Ö wsparcia danej sprawy, gdy dotyczy np. dziecka w chorobie, bezdomnych zwierz─ůt czy rodziny, która straci┼éa wszystko w po┼╝arze. Du┼╝o trudniej pokazywa─ç d┼éugofalowe efekty pomocy uczelni. Ale nie jest to niemo┼╝liwe. Wymaga tylko wi─Öcej zaanga┼╝owania i dobrego przygotowania, by w┼éa┼Ťciwie zaprezentowa─ç potrzeby uczelni.

Ty wiesz o nich du┼╝o, jako ┼╝e z Politechnik─ů Wroc┼éawsk─ů jeste┼Ť zwi─ůzany ju┼╝ od ponad 10 lat.
Mo┼╝e to zabrzmi nieskromnie, ale chyba mog─Ö powiedzie─ç, ┼╝e jak na m┼éod─ů osob─Ö, mam relatywnie du┼╝e do┼Ťwiadczenie zwi─ůzane z nasz─ů uczelni─ů. Zbiera┼éem je od pierwszych lat studiów, m.in. w Samorz─ůdzie Studenckim – jako jego przewodnicz─ůcy i studencki senator. Dzi─Öki temu pozna┼éem funkcjonowanie uczelni od ┼Ťrodka, a wiele uczelnianych spraw sta┼éo mi si─Ö bliskie. Potem by┼é ju┼╝ Manus i – co si─Ö z tym wi─ů┼╝e – zarz─ůdzanie organizacj─ů pozarz─ůdow─ů z bud┼╝etem 3 mln z┼é, praca z lud┼║mi, realizowanie projektów itd. Sporo nauczy┼éem si─Ö te┼╝, dzia┼éaj─ůc ogólnopolsko w Parlamencie Studentów Rzeczpospolitej Polskiej i  Forum Uczelni Technicznych. Jestem pewien, ┼╝e to do┼Ťwiadczenie b─Ödzie mi teraz pomaga─ç w fundacji.

Czemu zdecydowa┼ée┼Ť si─Ö pozosta─ç na uczelni? Z dyplomem in┼╝yniera i do┼Ťwiadczeniami mened┼╝era nie mia┼éby┼Ť problemów ze znalezieniem ciekawej pracy w biznesie.
Ju┼╝ na trzecim roku studiów doszed┼éem do wniosku, ┼╝e bli┼╝sze mi s─ů dzia┼éania menad┼╝ersko-organizacyjne i dzia┼éalno┼Ť─ç spo┼éeczna ni┼╝ praca jedynie przed komputerem jako projektant. Od bardzo dawna anga┼╝uj─Ö si─Ö w najró┼╝niejsze wolontariaty –  jako nastolatek by┼éem np. zwi─ůzany ze Stowarzyszeniem Edukacja pod ┼╗aglami i wtedy po raz pierwszy, w wieku 15 lat, uczestniczy┼éem w organizacji targów. Pó┼║niej by┼éem harcerzem i zajmowa┼éem si─Ö przez siedem lat zuchami. By┼éem te┼╝ zwi─ůzany z Wielk─ů Orkiestr─ů ┼Üwi─ůtecznej Pomocy, dzia┼éa┼éem w sztabie, potem by┼éem zast─Öpc─ů szefa wroc┼éawskiego sztabu, a┼╝ w ko┼äcu w 2007 r. zorganizowa┼éem sztab przy PWr. My┼Ťl─Ö, ┼╝e nie odnalaz┼ébym si─Ö dzisiaj w pracy w firmie, której jedynym celem by┼éoby osi─ůgni─Öcie jak najwi─Ökszego zysku.

Mówili┼Ťmy o planach stworzenia nowych funduszy, ale to z pewno┼Ťci─ů nie jest twój jedyny pomys┼é na nowe dzia┼éania fundacji?
Chcemy rozwin─ů─ç nasz─ů dzia┼éalno┼Ť─ç zwi─ůzan─ů z organizacj─ů konferencji naukowych. Mo┼╝emy nie tylko je rozlicza─ç, czyli m.in. zajmowa─ç si─Ö tak uci─ů┼╝liwymi kwestiami jak przelewy z zagranicy czy wystawianie faktur, ale tak┼╝e przej─ů─ç kwestie organizacyjne – wybór gad┼╝etów, cateringu itp.
Planuj─Ö te┼╝ organizowanie szkole┼ä skierowanych do przedsi─Öbiorców i ich pracowników, które realizowaliby nasi naukowcy. To mog┼éyby by─ç bran┼╝owe - specjalistyczne szkolenia np. w sytuacji, gdy zmienia si─Ö ustawa reguluj─ůca jaki┼Ť wa┼╝ny aspekt albo szkolenia z konkretnych umiej─Ötno┼Ťci, jak certyfikowane kursy AutoCADa czy innych specjalistycznych programów.
Jednym z pomys┼éów jest te┼╝ rozwini─Öcie wolontariatu pracowniczego. Mogliby┼Ťmy np. poprosi─ç emerytowanych pracowników naszej uczelni o zaanga┼╝owanie si─Ö w promocj─Ö Politechniki Wroc┼éawskiej w liceach i gimnazjach, czyli na tym etapie edukacji, kiedy uczniowie podejmuj─ů decyzj─Ö czy wol─ů w swoim ┼╝yciu wi─Öcej matematyki i fizyki czy mo┼╝e jednak nie.
Nie zabraknie te┼╝ akcji charytatywnych – jak cho─çby ostatnia „Ksi─ů┼╝ka jak lek” – organizowana przez Fundacj─Ö Si┼éa U┼Ťmiechu, w której w┼é─ůczyli┼Ťmy si─Ö w zbiórk─Ö ksi─ů┼╝ek dla ma┼éych pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Gromkowskiego we Wroc┼éawiu. Uda┼éo nam si─Ö zebra─ç kilkaset tomów. Jesieni─ů pewnie zaanga┼╝ujemy si─Ö w drug─ů edycj─Ö.

Rozmawia┼éa Lucyna Róg